Bambufiber är det miljövänligt?

Bambu beskrivs i reklam som en miljövänlig textil. Den bild som ges av materialet är grovt missledande. Jag tar upp detta som ett exempel på hur värdeord som ”miljövänlig” ofta döljer en helt annan verklighet.

Fibern som avses är rayon som även kallas konstsilke. Det är en fiber som använts sedan 1912. En koppling till Värmland och Sverige finns genom tillverkningen på Svenska Rayon AB, som låg i Vålberg.

Från bambun framställs ren cellulosa, som vid papperstillverkning. Utsläppen i detta steg tas inte upp här. Cellulosan bryts sedan ner med kemikalier. Den är då omvandlad till en vätska som inte innehåller några fibrer. Bambuns fiber finns således inte kvar.

Vätskan, viskos, kan förutom till fiber bl a användas till att bilda folier som cellofan och syntetiskt korvskinn. Viskos kan fås att bilda en syntetfiber genom att den sprutas genom ett munstycke in i utspädd svavelsyra. Fibern är inte en växtfiber.

Det finns sätt att frigöra bambufiber så att textilen verkligen gör själ för namnet. Fibern blir så grov att den inte kan användas för t ex underkläder. Dessutom blir den mycket dyr.

Problemen med rayon är den stora mängden aggressiva kemikalier som används. Detta var en av anledningarna till att den svenska produktionen las ner.

Det finns anläggningar i Europa med god kemikaliehantering för tillverkning av rayon. Produktionen av de aktuella textilerna sker dock i Asien med mycket lägre krav på utsläpp.

I Råd & Rön Nr 1, 2018 finns en artikel om viskosfiber som är läsvärd. De 5,5 kg kemikalier som går åt för ett kg fiber är mycket skadliga för miljö och hälsa. Neurologiska skador, blindhet, hjärt- kärlsjukdom, psykiska problem, hallucinationer, självmord och missfall finns som hälsoproblem. Rapporter från Changing Markets visar på oerhörda problem vid tillverkningen av viskos i Asien.

Viskosfiber förbrukar 80 liter processvatten med 5,5 kg kemikalier samt 220 liter kylvatten per kg fiber. Vattnet med kemikalierester går vid produktion i Asien ofta direkt ut i närliggande vatten. Detta ger stor miljöpåverkan men billiga textilier.

Säljare av ”bambutextiler” beskriver processen som att den är utan några som helst problem. Ett rent bedrägeri.

Bambu innehåller gifter, både cyanider och andra. Hormonstörande ämnen gör att extrakt från blad används för att orsaka abort, och de kan göra män i det närmaste sterila.

Bambu har egenskapen att ”döda” andra växter så att nästan inget annat kan växa. Genom giftigheten behövs inte ytterligare bekämpningsmedel. Det är svårt att se detta som en fördel.

Enda vettiga alternativet är att från cellulosa av björk och tall själva producera rayon med god kemikalieåtervinning. Om några år har Asien har samma löner som vi, då finns inga billiga textilier att köpa. Vi bör bygga en textilindustri i Europa och starta med det nu.

Det är viktigt att vi får information om och ser verkligheten för att vi ska kunna ta beslut för framtiden. Detta gäller både miljöfrågor och andra politiska frågor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.