Nätkurser Coursera

Mooc, Massive Open Online Course, storskalig öppen nätkurs, är en utbildningsform som snabbt vunnit stor spridning. De första startades kring 2010 och ett par år senare fanns kurser med över 100 000 deltagare.

Under 2016 fanns ca 58 miljoner deltagare på mooc-kurser på mängder av plattformar. Coursera hade 23 000 000 deltagare i över 1 800 kurser. EdX hade 10 000 000 deltagare i över 950 kurser. Detta är kurser på akademisk nivå och samma krav ställs på kursdeltagarna som om de läst på universitetet. Det är glädjande att några svenska universitet och högskolor äntligen anslutit sig och ger kurser på dessa plattformar.

Plattformarna används av universitet över hela världen, det är universiteten som står för innehållet i kurserna. Det är glädjande att några svenska universitet och högskolor äntligen anslutit sig och ger kurser på dessa plattformar.

Under 2016 fanns ca 58 miljoner deltagare på mooc-kurser på mängder av plattformar. Coursera hade 23 000 000 deltagare i över 1 800 kurser. EdX hade 10 000 000 deltagare i över 950 kurser. Detta är kurser på akademisk nivå och samma krav ställs på kursdeltagarna som om de läst på universitetet.

Om vi tror att vi i Sverige och Europa kommer att ha ett kunskapsmässigt övertag i en framtida arbetsmarknad, är det tid att verkligen fundera på vad vi håller på med i våra skolor. Många av värdens bästa föreläsare finns tillgängliga på gratis akademiska kurser öppna för alla. De ungdomar och lärare jag kommer i kontakt med verkar inte ha en aning om vad som händer.

Min uppfattning är att universitet och högskolor i Sverige inte förstod skillnaden mot de distanskurser som förekommit under ca 50 år. När jag talar med lärare och unga människor om utbildning verkar okunskapen närmast total när det gäller Mooc.

Kanske har jag fel bekanta, men jag har fått svar som ”jag har sett bra föreläsningar på TED”. TED-föreläsningar är ofta bra information, men de är inte kurser i akademiska ämnen. Dessa föreläsningar passar däremot bra för att informera om vad Mooc-kurser är och jag ger här några exempel.

I denna video precenterar Daphne Koller från Coursera, som är den största plattformen, sin syn på akademiska nätkurser och den betydelse de har.

 

Verkar det spännande?

Prova att ansluta dig till en kurs på edX eller Coursera. Alla kan delta och det kostar inte mer än två till tio timmars studier per vecka i 5 – 10 veckor.