Kvinnor – män – evolution

Evolution kan beskrivas som en kombination av variation, selektion och arv. Vi har formats till de människor vi är under 2—3 miljoner år. Det är ca 100 000 generationer.

Variationen är de mekanismer som gör att varje individ har lite olika egenskaper, det kan t ex vara styrka, snabbhet, uthållighet. Även mentala egenskaper som förmåga till planering, kommunikation och samarbete eller dominans och undergivenhet ingår.

Selektionen innebär att det i varje generation föds fler än de som överlever. De med egenskaper som är anpassade till miljön har större chans.

Kvinnor investerade mycket mer i ett barn än män i en jägar- samlarmiljö. Amningen pågick ca fyra år. Det innebär att en kvinna investerade fem år i varje barn och fick max sex överlevande barn.

Dödligheten bland barn var hög och en kvinna fick i genomsnitt två barn som själva fick barn.

Det var därför mycket viktigt för kvinnor att välja män som gav hög överlevnadsmöjlighet för barnet. Män med svagheter valdes inte. Dominerande män fick på så sätt barn med flera kvinnor.

Förlusten av en kvinna var en mycket större förlust än förlusten av en man för gruppen. Genetiskt blev kvinnors egenskaper fokuserade på överlevnad och omvårdnad av barnen. Risker undveks, om en kvinna dog, förlorade gruppen även de barn som hon skulle få. Variationen bland kvinnor var relativt liten, för att genetiskt minska riskerna.

Män varierade mycket mer, de var t ex både dummare och klokare än kvinnor, framför allt tog de fler risker.

Skulle gruppen få honung måste någon klättra upp i trädet, sticka in handen i håligheten och, trots bina, plocka ut honungskakorna. Det var sannolikt en man som gjorde det. Att döda en buffel blev på samma sätt en uppgift för män. Inte för att kvinnor inte kunde klara det, utan för att ett antal jägare kom att dö oavsett kön. Evolutionärt kunde gruppen ”tolerera” den förlusten av män, men inte av kvinnor.

Vi lever nu i samhällen som förändrat (och förändrar) vår miljö och kultur, i en för evolutionen oerhört snabb takt. En förändring som är omöjlig att backa.

Våra gener ger egenskaper, både fysiska och psykiska, som gör oss anpassade för livet som jägar- samlare. I samspel med miljön (kulturen) ger de förutsättningarna även i vårt moderna samhälle.

Kvinnor investerar fortfarande mycket i barn. Även med ”bara” två barn i snitt, och barnomsorg, är investeringen stor. Kvinnor bland jägar- samlare fick uppskattningsvis 50 menscykler. En modern kvinna kan räkna med över 400, med de problem de medför.

Jag anser att vi gör oss själva en otjänst genom att alltför lite ta hänsyn till genetiska skillnader mellan män och kvinnor. Kulturen betyder inte allt. Både kvinnors och mäns egenskaper behövs.

Jämlikhet betyder inte att alla är lika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.