Paleolitisk kost

Enligt mitt sätt att se orsakar vår västerländska kost en rad sjukdomar. Förändringarna i vår kost under de sista femtontusen åren har varit så snabba att vi inte hunnit anpassa oss mer än marginellt.

Trots att en del av oss inte reagerar på mjölksocker kan vi ändå skadas av mjölkproteiner. Den intolerans mot mjölksocker (laktos) som de flesta människor får efter spädbarnsåldern kan vara ett skydd, som de av oss som ”tål mjölk” saknar.

De flesta delarna av en växt skyddar sig med ”gifter”, detta gäller framför allt fröer och groddar. En oskyddad växt överlever inte så att den kan fortplanta sig och leva vidare. Att äta fröer är minst sagt tveksamt, men även andra växtdelar är skadliga.

En del i den moderna växtförädlingen försöker minska de naturliga gifterna. Några potatissorter i Sverige har tagits bort under min livstid. Några av de ursprungliga sorterna i Sydamerika, där vår potatis kommer från, är mycket giftiga.

Mer om detta och den kost som baseras på det synsättet ”paleolitisk kost” finns under rubriken ”Kost och hälsa”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *